Les Joguines

parallax background

Jugar és la manera natural en que els nens i nenes es desenvolupen, creixen i estructuren tots els aprenentatges que van interioritzant.

parallax background
 

Quines joguines tenim?
Tots els apartats

Es considera l’etapa de NADONS, la que va dels 0 mesos a l’any. És l’etapa en que l’infant més petit construirà coneixement mitjançant la relació que establirà amb el medi. Per fer-ho es basarà en els sentits, que ens aquestes primeres edats l’ajudaran a fer-se una imatge de tot el que l’envolta. Tot anirà a la boca, que serà la principal font d’informació. El primer joc l’establirà amb les persones més properes, especialment la mare que li farà de guia, en un primer moment, en els nous aprenentatges.

Els primers jocs doncs, es donaran entre mare (o principal cuidador) i infant. Jocs de mirades, de somriures, de falda, etc. El nen també començarà a interessar-se per tot allò que l’envolta. Objectes petits que pugui manipular, que li cridin l’atenció i estimulin la seva curiositat pel material, so, forma, color, etc, seran grans descobriments.

Més endavant, començarà a moure’s per ell mateix. Apareixerà el volteig, arrossegament, gateig... i mica en mica començarà a posar-se de peu. Tots els materials que l’ajudin i fomentin la psicomotricitat seran grans aliats en cada nou repte que anirà assolint.

Durant l’etapa d’1 als 3 anys els infants principalment aprenen a dominar el seu cos. Passen de gatejar a caminar, córrer, enfilar-se, pujar graons, saltar, etc... El fet d’estar de peu permet que l’infant tingui les mans lliures i manipuli tot allò que té al seu abast.

Cada cop serà més curiós, voldrà provar els seus límits, fins a on pot arribar. Serà el moment de les primeres rebequeries (entre els dos i els tres anys aproximadament), l’edat en voler fer les coses sol...

També començarà a posar paraules en tot allò que va aprenent, això li permetrà estructurar els coneixements adquirits. En aquesta etapa els nens i nenes s’interessaran pels correpassadissos, les pilotes, els contes, els trencaclosques, els instruments musicals... i en general tot allò que l’ajudi a entendre el món dels adults. Començarà a imitar les accions dels adults, a jugar com si fos la mare, el pare, el botiguer... és el que anomenarem Joc simbòlic.

Cap al voltant dels dos anys i fins aproximadament els 7, els nens i nenes s’iniciaran en el joc simbòlic. El joc simbòlic és un joc que consisteix en imitar el món dels adults. Els nens i nenes necessiten representar tot allò que viuen i veuen mitjançant aquest joc imitatiu que organitza el seu món. Aquesta representació els ajudarà a resoldre conflictes, a ser creatius, a posar sentiments, a interioritzar normes i accions de la quotidianitat.

Els menuts jugaran a fer el dinar, planxar, fer de pare i mare, fer de bombers, metges... Per tant, les joguines triades seran cuinetes, garatges, planxes, disfresses, etc.

Val a dir que totes les joguines no tenen perquè agradar a tots els nens. Caldrà adonar-se de les preferències dels nostres infants per poder triar bé. Cal tenir en compte també, que els nens poden i han de jugar a nines i les nenes a cotxes... cal deixar-los provar... no hi ha joguines per nens i joguines per nenes.

El sentit de la oïda és el primer que desenvolupen els nadons. Amb la música ajudem als infants a seguir el ritme, a adonar-se dels diferents sons que emeten els instruments musicals, posem lletres a les cançons de falda...

Per altra banda, el teatre desenvolupa la creativitat, ajuda a resoldre conflictes emocionals i psicològics, fomenta l’empatia i l’acceptació de la diversitat, fomenta el pensament crític...

Les joguines relacionades amb el teatre i la música, per als més petits, seran les titelles, els teatres, els instruments musicals com els pianos, xilòfons, guitarres, tambors, etc.

La nostra societat cada cop és més sedentària i els nostres infants cada vegada juguen menys al carrer, a la muntanya, als parcs...

Els nens i nenes necessiten moure’s contínuament, necessiten jugar a l’aire lliure, córrer, saltar, amagar-se... descobrir tot allò que la natura els hi ofereix, viure aventures extraordinàries.

Caldrà acompanyar aquestes descobertes amb materials com bicicletes, patinets, estris de platja, llanternes, estels, cordes... qualsevol proposta encaminada a fer d’aquestes estades a l’aire lliure uns moments plens de noves experiències.

Des de les primeres edats, els infants més petits comencen a fer construccions amb els materials que tenen a l’abast. Amb això aprenen conceptes relacionats amb la matemàtica com: l’equilibri, les formes, el pes, les mides, faran comparacions...

Més endavant aquestes construccions s’aniran perfeccionant i arribaran a adquirir dimensions i formes totalment elaborades.

Materials poc específics que despertaran la creativitat com les fustes de diferents mides, les arquitectures, les peces de muntatge, etc. seran la base d’aquests jocs.

La creativitat és la capacitat de buscar i inventar noves idees. El procés creatiu implica pensar, percebre, intuir, elaborar, sentir, buscar, ser original, etc. La creativitat es desenvolupa amb materials poc específics, materials que puguin donar peu a transformar-los, a elaborar-los cadascú a la seva manera.

Una caixa de cartró pot ser un amagatall, un vaixell, una taula, una taula de surf... té múltiples utilitats en la ment d’un nen.

Per ajudar a desenvolupar l’esperit creatiu ens podrem ajudar de pintures, plastilina, fang, jocs d’experiments...

Els puzles i encaixos són jocs que desenvolupen la concentració, la observació, el raonament espacial... Cada nen i nena, en funció de la seva edat té joguines d’aquest estil adreçades al seu moment maduratiu. Les joguines triades en aquest cas aniran des dels primers encaixos fins a puzles de 500 o 1000 peces.

També els jocs de taula ajudaran a desenvolupar la concentració, ajudarà als nens i nenes a aprendre les normes i les regles de joc, a jugar en grup, a pensar estratègies i en definitiva, a compartir amb la família i els amics moments lúdics de gran valor educatiu i sentimental.

L’inici a l’escola és un moment decisiu per la vida d’un nen. Als infants els cal algun objecte que els agradi i que identifiquin com a propi, com de casa. Les motxilles i bosses que ha triat cada nen o nena seran el pont entre la casa i l’escola.

També s’ofereixen materials de decoració que faran l’estança de l’infant més acollidora, particular i única.

Els llibres ens avoquen a un món únic. Cada història ens endinsa a una nova aventura, ens aporta dosis d’imaginació, ens fa sentir alegria, por, intriga... Les primeres lectures ajudaran als infants a conèixer la cultura de la qual pertanyen, contes com “La caputxeta vermella”, “Els tres porquets” i tants d’altres iniciaran als més petits en la lectura.

Més endavant els llibres seran molt variats: llibres de finestres, diccionaris il·lustrats, contes d’imatges, llibres sobre temes concrets (Atles, científics, d’animals...).

Els llibres haurien de formar part de la vida dels nens durant totes les etapes del desenvolupament pel seu valor educatiu.

parallax background
 

Imatges de les joguines

Troba més productes i ofertes a les nostres xarxes socials